:: MENU HARI INI ::
Kebab Roti Pita Berinti Daging
Kebab Roti Pita Berinti Daging
Beberapa keping roti pita (dibeli di Pasaraya)
Bahan Inti :
Sepeket daging cincang (Ramly)
1/2 cm halia
2-3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3-5 sudu besar sos cili
karot - dipotong dadu
lada benggala - dipotong dadu
kacang peas
sedikit garam
minyak untuk menumis
Cara membuatnya :
Roti pita dibakar terlebih dahulu. Ketuk halia dan bawang putih dan tumis hingga naik bau bersama-sama kulit kayu manis dan bunga lawang. Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan masukkan bawang yang dipotong dadu dan tumis lagi hingga agak garing. Masukkan pula daging (dicuci dan diramas-ramas terlebih dahulu bagi mengelakkan daging berketul). Kacau balikkan hingga air dari daging kering dan biarkan seketika. Sementara daging empuk, masukkan bahan-bahan sayuran dan garam dan biar lagi seketika sebelum akhir sekali masukkan sos. Boleh dihidang panas-panas dengan roti pita. Jika suka, boleh dibubuh mayonis dan sos.
*anggaran boleh dimakan 4-5 orang bagi sepeket kecil daging cincang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan