:: MENU HARI INI ::
:: Bahan-bahan ::
Bahan A :
1 bantal roti (lebih sedap dengan roti wholemeal)
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan Mentega / Butter
2 biji telur
600 ml susu segar
Bahan B :
1 cawan susu sejat
1 cawan air 1/4 cawan gula
3-5 sudu tepung kastad
Cara membuatnya : Rendamkan roti dengan susu selama 15 minit. Sementara itu, pukul mentega, gula dan telur sehingga kembang. Masukkan pula roti yang telah direndam tadi dan kacau gaul biar sebati. Masukkan di dalam dulang acuan pembakar dan bakar pada suhu 175 darjah selama 45 - 50 minit.
:: Sos Kastad :: Satukan semua bahan B dan masak di atas dapur sehingga mendidih. Boleh dihidangkan panas atau sejuk bersama puding roti yang telah dibakar tadi.
** sukatan gula mengikut kesesuaian. Bagi yang suka manis boleh tambahkan lagi sukatan. Anggaran hidangan 8-10 orang.
:: Bahan-bahan ::
Bahan A :
1 bantal roti (lebih sedap dengan roti wholemeal)
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan Mentega / Butter
2 biji telur
600 ml susu segar
Bahan B :
1 cawan susu sejat
1 cawan air 1/4 cawan gula
3-5 sudu tepung kastad
Cara membuatnya : Rendamkan roti dengan susu selama 15 minit. Sementara itu, pukul mentega, gula dan telur sehingga kembang. Masukkan pula roti yang telah direndam tadi dan kacau gaul biar sebati. Masukkan di dalam dulang acuan pembakar dan bakar pada suhu 175 darjah selama 45 - 50 minit.
:: Sos Kastad :: Satukan semua bahan B dan masak di atas dapur sehingga mendidih. Boleh dihidangkan panas atau sejuk bersama puding roti yang telah dibakar tadi.
** sukatan gula mengikut kesesuaian. Bagi yang suka manis boleh tambahkan lagi sukatan. Anggaran hidangan 8-10 orang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan