Kesian ngan pisang yang banyak kat dapur tu... Dah masak semuanya... Tak sempat nak buat apa-apa sangat sebab sibuk lately ni... baru juga balik dari Terengganu Rabu lepas... Terasa jugak letihnya. Sibuk-sibuk duk pk nak buat apa.. last decide buatlah nagasari.
Sejenis kuih tradisional yang mak saya selalu buat masa kami kecik-kecik dulu.. Saya pun suka makan terutama pisangnya!!! Bahan-bahan dah beli dah di pasar tani so, bermulalah kerja memasak tepungnye. Semua saya main anggar saja nak buat banyak sikit untuk diberi kepada jiran. Tak terabis kalau saya dan habeeb saja yang memakannya. Santan di masak bersama tepung beras...bubuh la garam sikit buat rasa-rasa lemak masin... dah masak dah... biarkan ke tepi dulu. Siapkan pula daun pisang...dilayur dulu atas api dan di 'trim' bagi sama rata saiznya. Selesai semuanya, mulalah operasi membungkusnya. Masukkan tepung dulu dan letakkan pisang di atasnya kemudian bungkus macam bungkus nasi lemak tu... Susun dalam periuk kukus dan kemudian kukus dalam 20-30 minit.
Nah!!! Inilah hasil nya...
Sejenis kuih tradisional yang mak saya selalu buat masa kami kecik-kecik dulu.. Saya pun suka makan terutama pisangnya!!! Bahan-bahan dah beli dah di pasar tani so, bermulalah kerja memasak tepungnye. Semua saya main anggar saja nak buat banyak sikit untuk diberi kepada jiran. Tak terabis kalau saya dan habeeb saja yang memakannya. Santan di masak bersama tepung beras...bubuh la garam sikit buat rasa-rasa lemak masin... dah masak dah... biarkan ke tepi dulu. Siapkan pula daun pisang...dilayur dulu atas api dan di 'trim' bagi sama rata saiznya. Selesai semuanya, mulalah operasi membungkusnya. Masukkan tepung dulu dan letakkan pisang di atasnya kemudian bungkus macam bungkus nasi lemak tu... Susun dalam periuk kukus dan kemudian kukus dalam 20-30 minit.
Nah!!! Inilah hasil nya...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan